Leipomon taustaa
Kosken leipomo on perustettu vuonna 1918. Se on sijainnut aina samassa kiinteistössä Puutarhakadulla. Rakennus on rakennettu vuonna 1893 ja sen rakennuttajana on toiminut rakennusmestari Anders Koski. 1920-luvulta alkaen leipomon omistajana toimi ensin Kaarlo Koski, sitten Lyydia Koski. Leipomon omistaja oli Koski aina siihen asti kun leipomon osti 1964 Viljo Lamminen, häneltä se siirtyi 70-luvun alussa Jarkko ja Kirsti Lammiselle, joiden tytär Taru miehensä Rauno Ruohon kanssa osti yrityksen vuonna 2001. Henkilökuntaa on ollut 1960-luvun lopulla 18 henkeä. Myynnissä on ollut n. 150 erilaista artikkelia.
Leipomo toimii edelleen samoissa tiloissa kuin perustettaessakin. Talon rakennuspiirustukset vuodelta 1893 on tehnyt A. Kajanus. Leipomo sijaitsee kivirakenteisessa osassa, joka on alkuperäisissä piirustuksissa merkitty ulkorakennukseksi. Siinä on alkujaan myös ollut iso leivinuuni, Puutarhakadun puoleisessa isossa huoneessa. Lars Wiklund on signeerannut kivirakennuksen muutospiirustukset vuodelta 1926. Siihen piirretty iso leivinuuni on purettu jo aikoja sitten, mutta samassa kohtaa sijaitsevat nyt sähköiset uunit.
Leipomossa leivotaan leipää ja monenlaisia kahvileipiä. Nykyisten omistajien mukaan leipomon tuotteina ovat aina olleet (tai ainakin niin kauan kuin edelliset omistajat muistavat) ruislimppu ja ruisreikäleipä sekä sekaleipä. Ruisleipä leivotaan perinteisesti juureen ilman hiivaa ja jauhoina käytetään pelkkää ruista. Ruisleivän resepti ei ole vuosien aikana muuttunut. Juureen tehty ruisleipä on nykyisin yksi leipomon erikoistuote, jollaista ei ole myynnissä alueen suurilla leipomoilla. Ruisleipä valmistuu öisin kello 4-5 aikaan.
Toinen vanha tuote on perinteinen sekaleipä eli hiivaleipä- ja grahamjauhoista leivottu vaaleahko leipä. Sitä valmistetaan pitkänmuotoisena. Pyöreä sekaleipä, jossa on keskellä sormella painettu reikä, on perinteinen sekaleivän malli, joka pysyi tuotennossa pitkään.